Gingseng

Wat is Ginseng

Als we het over Ginseng hebben als natuurlijk geneesmiddel, dan bedoelen we daarmee niet de plant Panax Ginseng zelf, maar de wortel van die plant. Al sinds de Aziatische oudheid is men overtuigd van de geneeskrachtige eigenschappen van deze wortelen. Het wordt dan ook algemeen gezien als een alternatief natuurlijk geneeskruid. Doordat deze plant oorspronkelijk uit Korea en China komt, wordt deze vlezige wortel ook wel Chinese of Koreaanse Ginseng genoemd.

Het kweken van deze heilzame plant duurt heel lang, omdat het slechts heel langzaam groeit. De totale teeltduur kan variëren van 4 tot zelfs 6 jaar, waarna het pas geoogst kan worden. Hierbij geldt ook nog eens dat hoe langer je wacht met oogsten, hoe hoger de kwaliteit van de wortel zal zijn. Koreaanse ginseng die ouder is dan 10 jaar, is dan ook erg duur.

Voordelen van Ginseng

Ginseng wordt veelal gebruikt om het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen en te houden. Ginseng heeft een zogenoemde adaptogene werking, hetgeen betekent dat het zich zelf kan aanpassen aan elke omstandigheid. Hierdoor kan het er voor zorgen dat het functioneren van bijna alle organen en klieren in ons lichaam in balans worden gebracht met het functioneren van ons Centraal Zenuw Stelsel (CZS).
Ginseng is er in verschillende vormen. In onze Westerse wereld komen we het vaak tegen als tabletten, capsules of drankjes, waarbij het wordt toegepast tegen alledaagse lichamelijke ongemakken. Wel is het belangrijk in ogenschouw te nemen dat Ginseng wordt gezien als een voedingssupplement en niet als vervanging voor een gevarieerde voeding gebruikt mag worden.

Ginseng helpt tevens stress te verminderen, geeft het extra energie en bevordert het ons natuurlijk afweersysteem. Daarnaast wordt Ginseng steeds meer toegepast in cosmetische producten voor de huis, zoals zalf, bodylotion en shampoo. De ginsenosiden die deze producten bevatten hebben de eigenschap dat het diep in het huid- en spierweefsel wordt opgenomen en dat het zelfs in de bloedbanen terecht komt.

Werking van Ginseng

De werkzame stoffen in Ginseng zijn de ginsenosiden, behorende tot de groep triterpeen saponinen. Deze beïnvloeden onze bloeddruk, stofwisseling en ons immuunsysteem en hebben een gunstig effect op onze gezondheid in het algemeen. Alhoewel er geen bijwerkingen bekend zijn bij het gebruik van Ginseng wordt het wel afgeraden om te gebruiken bij nierproblemen of in combinatie met andere medicijnen. In die gevallen is het raadzaam eerst een deskundig arts te raadplegen.

Soorten Ginseng

Vrijwel iedereen die het over Ginseng heeft, bedoeld over het algemeen Panax Ginseng, welke van oorsprong voorkomt in China en Korea. Daarnaast is ook de Panax Quinqefolium uit Noord-Amerika vrij bekend. Ook de Siberische Ginseng, ofwel de Eleutherococcus Senticosus, wordt vrij veel toegepast in met name geneesmiddelen, maar behoort niet tot de officiële Ginsengfamilie. Wel heeft het overeenkomstige geneeskundige krachten.

Panax Quinquefolium

De Panax Quinqefolium uit het oosten van Noord-Amerika is in Amerika het meest gebruikt. Het is een vaste plant met bloemschermen welke uit 25 wit-groen gekleurde bloemen bestaan en scharlakenrode vruchten. De samengestelde bladeren bestaan elk uit 5 deelbladen. De plant kan ongeveer 50 cm hoog worden. Het oogsten wordt in de herfst gedaan, waarna de wortelen gedroogd worden.

Panax Ginseng

De Panax Ginseng komt van oorsprong uit China en Korea en wordt daarom ook Chinese of Koreaanse Ginseng genoemd. Al sinds de oudheid wordt in deze Aziatische landen de in het wil voorkomende Ginseng gebruikt als geneesmiddel. Ongeveer rond 1080, tijdens de Goryeo-dynastie, werd voor het eerst rode Ginseng gemaakt. Tijdens de Joseon-dynastie, zo rond 1556, werd de productie daarvan gereguleerd.

Om Ginseng te telen heb je niet alleen kennis, maar ook veel geduld nodig. Ginseng kan slecht tegen de zon, dus wordt geteeld in schaduwrijke omgeving, op speciale humusrijke grond. Ook de Ginseng welke in het wild groeit zul je daarom alleen in de schaduw tegenkomen. Pas na 3 jaar kan de wortel worden geoogst, maar de kwaliteit van de wortel groeit echter met de jaren. Des te ouder de plant, des te beter de kwaliteit van de wortel zal zijn. Sommige planten worden pas na 10 jaar geoogst. Daar wordt dan ook veel geld voor betaald.

Rode Ginseng

Rode Ginseng wordt gemaakt door de wortelen in te drogen tot 86% droge stof. De wortelen worden dan hard en worden donkerbruin van kleur. Door deze hoge drogestofgehalte worden de wortelen beschermd tegen aantasting door schimmels en bacteriën en kan het beter worden bewaard en wordt het transporteren ervan goedkoper.

Toepassingen Ginseng

De toepassing van Ginseng is heel veel veelzijdig. Er wordt een heel breed scala aan geneeskrachtige eigenschappen aan Ginseng toegedicht. Naast het feit dat het bijdraagt aan de balans tussen ons lichaam en onze geest, draagt het ook bij aan ons fysieke en geestelijke welzijn. Het ondersteunt ons geestelijk welzijn, ondersteunt de energetische alertheid en geeft extra energie. Tevens draagt het bij aan ons immuunsysteem en de natuurlijk afweer van ons lichaam. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van sperma en verhoogt het het libido en de potentie.

Kort gezegd is Ginseng een algemene energiebooster voor ons lichaam en zorgt het bovendien voor een verbeterd concentratievermogen en betere fysieke prestaties.

Toepassingen

Vooral in de Aziatische wereld wordt Ginseng in ontzettend veel producten toegepast. Het wordt bijvoorbeeld verwerkt in thee, capsules, zeep, snoep, sterke drank, energiedrankjes en zelfs tandpasta. In de Westerse wereld is Ginseng ook steeds populairder, maar wordt het (nog) lang niet zoveel toegepast als in de Aziatische wereld. Hier zijn met name energiedrankjes en huidcrèmes zeer gewild.

In Aziatische landen en dan met name China wordt Ginseng al vele duizenden jaren gebruikt tegen allerlei kwaaltjes, maar van oudsher vooral tegen vermoeidheid en verzwakking. In de loop der jaren kwam men achter steeds meer geneeskrachtige werking van de ginsengwortel.

Door de adaptogene werking van Ginseng kan het tevens helpen om stress en spanningen te absorberen. Het wordt dan ook veel toegepast bij bijvoorbeeld grote spanningen thuis of op het werk, maar ook bij intensieve lichamelijke inspanningen. Ben je bijvoorbeeld vaak geprikkeld of chagrijnig, kun je je slechter concentreren of ben je sneller moe? Ginseng helpt.

Ginseng wordt onder ander toegepast bij:

  • verbetering van de psyche, concentratie, immuunsysteem en uithoudingsvermogen.
  • verminderen van vermoeidheid, verzwakking, stress en spanningen.
  • sommige toestanden bij diabetes waar diabetici niet afhankelijk zijn van insuline.
  • voorkomen van kanker en leukemie, alsmede helpen genezen van long- en maagkanker.
  • verhogen van het libido en de potentie.
  • versterken van je levenskracht.

Gingseng is een kruid die erg goed te combineren is met de specerij kurkuma.