Gezondheid

Naast het feit dat kurkuma een veelzijdig kruid is dat in vele gerechten gebruikt wordt om meer smaak aan het gerecht te geven, is kurkuma bovendien een erg gezonde kruid. Op deze pagina lees je meer over kurkuma als gezonde specerij en de verschillende gezondheidsvoordelen die de specerij met zich meebrengt.

Kurkuma en gezondheid

Kurkuma is een specerij die voornamelijk in het Oosten veel wordt gebruikt. Zo wordt kurkuma in dit gebied van de wereld niet alleen in gerechten verwerkt, maar is men in het Oosten ook al vele jaren overtuigd van de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. Zo gebruikt men kurkuma in het Oosten zowel oraal als medicijn, als uitwendig als smeersel. Men stelt onder andere dat kurkuma zou helpen bij het sneller laten genezen van wondjes en schrammen, maar ook dat kurkuma helpt tegen ziektes als Alzheimer en kanker. In onderstaande alinea lees je meer over de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Gezondheidsvoordelen

Onderzoekers stellen dat kurkuma verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van kurkuma, zijn de volgende.

  1. Kurkuma helpt preventief tegen Alzheimer: onderzoekers uit de Verenigde Staten stellen dat kurkuma preventief werkt tegen de ziekte van Alzheimer. Mensen die te maken krijgen met Alzheimer, hebben te maken met klonteringen van oligomeren in de hersenen. Hierdoor vormt er een soort plaque, waardoor men uiteindelijk te maken krijgt met de gevolgen van Alzheimer. Door regelmatig kurkuma te eten, zou de plaquevorming verminderen en zou men dus minder kans hebben om daadwerkelijk Alzheimer te ontwikkelen.
  2. Kurkuma helpt tegen chronische ontsteking: volgens een rapport dat in 2009 werd uitgebracht, vermindert kurkuma de kans dat ingewanden ziek worden door een ontsteking. Dit gelooft men bovendien ook in het Oosten, waar kurkuma al jaren wordt gebruikt om chronische ontstekingen te voorkomen of verhelpen.
  3. Kurkuma activeert antilichamen in je lichaam: door antilichamen te activeren, wordt je immuunsysteem sterker door kurkuma. Zo word je minder snel ziek als je regelmatig kurkuma eet, bijvoorbeeld door deze specerij te verwerken in een gerecht of door kurkuma capsules te nemen.
  4. Kurkuma gaat kanker tegen: volgens onderzoek helpt het regelmatig nemen van kurkuma voedingssupplementen tegen ziekten als leukemie, lymfeklierkanker, maagkanker, borstkanker, longkanker, hoofd- en nekkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker. Naarmate de kanker sneller gevorderd is, is het verstandig om op hogere supplementen over te gaan om de kanker nog beter te kunnen bestrijden. Zo kan kurkuma prima bijdragen aan een dieet of een chemokuur die gevolgd moeten worden bij de behandeling van kanker.
  5. Kurkuma versnelt de genezing van wondjes op de huid.

Zoals je ziet, is kurkuma een werkzame stof om vele kwaaltjes en ziektes tegen te gaan. Door dagelijks kurkuma te eten, bijvoorbeeld als specerij in een gerecht of als capsule of supplement, ga je dan ook vele aandoeningen en ziekten uit de weg.

Kruiden voordelen

Kortom: de specerij kurkuma biedt vele verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen van kurkuma worden hieronder nogmaals op een rijtje gezet.

  • Kurkuma helpt preventief tegen Alzheimer.
  • Kurkuma helpt tegen chronische ontstekingen.
  • Kurkuma zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt en je minder snel ziek wordt.
  • Kurkuma gaat kanker tegen.
  • Kurkuma helpt tegen wondjes op de huid, waardoor deze sneller genezen.

Zo is kurkuma niet alleen een veelzijdige specerij die in vele gerechten verwerkt kan worden, maar brengt de specerij ook vele gezondheidsvoordelen met zich mee.